Jerzykowo, dnia 15.06.2022 r.
ZAPYTANIE OFERTOWE
SP.428.5.2022
1. Zamawiający: Szkoła Podstawowa im. Królowej Jadwigi w Jerzykowie.
2. Przedmiot zamówienia: „Przygotowanie i dostarczenie na potrzeby stołówki szkolnej gorącego posiłku: obiadu dwudaniowego z napojem dla 150 osób w Szkole Podstawowej w Jerzykowie w roku szkolnym 2022/2023”.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów
w trakcie trwania roku szkolnego.
2. Termin realizacji zamówienia: rok szkolny 2022/2023: od dnia 5 września 2022 r. do końca zajęć dydaktycznych w roku szkolnym 2022/2023 r. w dni: od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od zajęć lekcyjnych.
3. Miejsce lub sposób uzyskania zapytania ofertowego:
Szkoła Podstawowa im. Królowej Jadwigi, Jerzykowo, ul. Spokojna 3, 62-007 Biskupice (sekretariat szkoły) . Osoba do kontaktu: Alina Mańka Tel. 692279823
4. Kryteria wyboru ofert: najniższa cena
5. Warunki niezbędne do spełnienia przez Wykonawcę:
Zamówienie może zostać udzielone Wykonawcy, który:
- posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności;
- posiada wiedzę i doświadczenie oraz sytuacje ekonomiczną i finansową gwarantującą wykonanie zamówienia;
- dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym, w tym minimum jednym pojazdem spełniającym wymagane przepisy w zakresie przewozu żywności i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.
W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do:
- świadczenia usług cateringowych wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania
i przygotowywania artykułów spożywczych (ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia Dz.U. z 2017 r. poz. 149, 60 ze zm.) a ponadto:
- do przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia
i Żywności
- świadczenia usług zgodnie z normami HACCP i zaleceniami SANEPID-u.
- przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży.
6. Warunki dotyczące jakości i ilości przygotowywanych posiłków:
Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe:
- zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml i kaloryczność nie mniej niż 200 kcal,
- drugie danie: gramatura nie mniej niż 400 gram i kaloryczność nie mniej niż 700 kcal
- kompot lub sok owocowy: gramatura nie mniej niż 200 ml.
Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
- jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie powinien powtarzać się w ciągu 15 dni;
- w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 4 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym
(o gramaturze min 90 gram, w tym przynajmniej 2 razy sztuka mięsa w całości) oraz z surówką, sałatką
lub innymi dodatkami.
- potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.
- w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone.
- do przygotowywania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw
i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli.
- temperatura dostarczanych potraw: zupa – temperatura 75°C (+/- 3°C), II danie – temp. 65°C (+/- 3°C)
Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczanych posiłków
z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i ilościowym, a także pod kątem temperatury dostarczanych potraw.
Zamawiający zastrzega sobie także możliwość zamówienia w zależności od potrzeb kilku obiadów dietetycznych np. wegetariańskich.
7. Warunki dotyczące transportu posiłków:
Wykonawca musi zapewnić dostawę posiłków własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności). Transport posiłków powinien odbywać się w termosach termoizolacyjnych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw.
Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek odbierania termosów oraz ich mycia i wyparzania.
8. Sposób oceny ofert:
Wybór najkorzystniejszej oferty na usługi nastąpi w oparciu o kryterium podane w punkcie 4.
Za najkorzystniejszą ofertę Zamawiający uzna ofertę, która spełnia wymogi formalne zawarte w punkcie 5 oraz opiewa na najniższą kwotę brutto uwzględniającą łączną liczbę posiłków.
9. Warunki płatności
Płatność na podstawie faktury (rachunku), co miesiąc, po wykonaniu przedmiotu zamówienia.
Warunki płatności – 14 dni od dnia prawidłowo wystawionej i dostarczonej faktury (rachunku).
10. Sposób przygotowania oferty:
- ofertę należy sporządzić w formie pisemnej, w języku polskim, na załączonym formularzu „OFERTA” – załącznik nr 1. Należy podać cenę brutto za 1 zestaw obiadowy z podziałem na: danie pierwsze oraz danie drugie + kompot lub sok owocowy a także skalkulować koszty obiadu dwudaniowego dla całej grupy.
- do ofert należy dołączyć podpisany wzór umowy – załącznik nr 2 oraz podpisane oświadczenie – załącznik nr 3.
11. Miejsce i termin składania ofert:
Pisemne oferty na formularzu stanowiącym załącznik numer 1 „Oferta” należy złożyć
w zamkniętej kopercie, w sekretariacie Zamawiającego lub przesłać pocztą na adres: Szkoła Podstawowa im. Królowej Jadwigi, Jerzykowo, ul. Spokojna 3, 62-007 Biskupice z dopiskiem „Przygotowanie i dostarczenie na potrzeby stołówki szkolnej gorącego posiłku: obiadu dwudaniowego z napojem dla 150 osób w Szkole Podstawowej w Jerzykowie w roku szkolnym 2022/2023” do dnia 29.06.2022 r. do godz. 12:00.
W przypadku przesyłki pocztą liczy się data dostarczenia przesyłki do Szkoły Podstawowej w Jerzykowie. Oferty, które wpłyną po terminie nie będą rozpatrywane.
12. Otwarcie ofert nastąpi w dniu 30.06.2022 r. o godzinie 9:30 w siedzibie Zamawiającego.
13. Wykonawcy ponoszą wszelkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty.
14. Zamawiający zastrzega sobie prawo do anulowania rozeznania cenowego bez podania przyczyny.
Alina Mańka
Realizacja: IDcom.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2025 Szkoła Podstawowa im. Królowej Jadwigi